ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ:
- Είμαστε, απλά φίλοι του διαβάσματος και του βιβλίου. - Κάποια από τα βιβλία που διαβάσαμε τα διαθέτουμε δωρεάν για να τα διαβάσουν και άλλοι αφήνοντάς τα σε προσβάσιμα σημεία στο κοινό (π.χ. σταθμούς μετρό, λεωφορείων, τρένων, υπηρεσίες, σχολές ακόμη και σε καφετέριες ή οπουδήποτε που δεν θα καταστραφούν.) - Αν θέλετε, για να παρακολουθήσουμε την πορεία των βιβλίων, ενημερώστε μας στο themobilbooks@gmail.com: *Πού βρήκατε ποιο βιβλίο και πότε; *Τις εντυπώσεις σας γι΄αυτό (σύντομη κριτική) *Πού το αφήσατε. - Μπορείτε να κάνετε το ίδιο αφήνοντας κάποιο δικό σας βιβλίο. (Ενημερώστε μας γι΄αυτό στο themobilbooks@gmail.com )

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΟΥ του Rafik Schami (εκδ. Λιβάνη) Κριτική βιβλίου


Το μυστικό του καλλιγράφουΑπό μικρός, ο Χαμίντ Φαρσί θεωρείται παιδί-θαύμα.
Πιστεύει ότι στην εκλεπτυσμένη ομορφιά της καλλιγραφίας η ποίηση βρίσκει την καθαρότερη έκφρασή της. Αλλά με τα χρόνια ανακαλύπτει τις αδυναμίες της αραβικής γλώσσας που περιορίζουν τις δυνατότητές της στη σύγχρονη εποχή. Στη Γνωστική Εταιρεία, το μυστικό σύνδεσμο των καλλιγράφων, σχεδιάζει μια ριζική γλωσσική μεταρρύθμιση, χωρίς να συνειδητοποιεί τους κινδύνους που προέρχονται από το συντηρητικό μουσουλμανικό «ιερατείο» που δεν πείθεται για τις καλές προθέσεις του.
Με πείσμα, ρίχνεται στη δουλειά για να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρο της μεταρρύθμισης, παραμελώντας την όμορφη σύζυγό του Νούρα.
Εκείνη δεν έχει ιδέα για τα σχέδιά του. Βλέπει μόνο την απωθητική πλευρά του: έναν τσιγκούνη άντρα που μετά την πρώτη νύχτα του γάμου την έχει υποβιβάσει σε οικονόμο του σπιτιού.
Έτσι, δεν είναι περίεργο που κολακεύεται από το ενδιαφέρον ενός έξυπνου νεαρού μαθητευόμενου στο εργαστήρι του άντρα της. Κι έτσι γεννιέται ένας παθιασμένος έρωτας - ο έρωτας μιας μουσουλμάνας κι ενός χριστιανού. Όμως γιατί γύρισε την πλάτη σε μια ζωή για την οποία πολλές θα τη ζήλευαν; Ή μήπως έχει απαχθεί απ' τους εχθρούς του άντρα της;
Οι εξελίξεις τότε γίνονται αυτόματες. Το παράνομο ζευγάρι «εξαφανίζεται» από προσώπου γης. Ο καλλιγράφος θα κινήσει γη και ουρανό για να πάρει εκδίκηση και να ξεπλύνει τη βαριά προσβολή. Το τυφλό μίσος θα τον οδηγήσει στη δολοφονία ενός μάλλον άσχετου με τη μοιχεία κι στη φυλακή όπου ο κλοιός από τους συντηρητικούς θρησκόληπτους που δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις νεωτεριστικές του ιδέες, σφίγγει επικίνδυνα. Ένα πραγματικά πρωτότυπο θέμα δουλεμένο με μια σφριγηλή γλώσσα που σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Θαυμάσιες περιγραφές χώρων και χαρακτήρων και πλούσια παράθεση πληροφοριών για το άγνωστο θέμα της αραβικής καλλιγραφίας και των καλλιτεχνών που με προσήλωση και πίστη την υπηρετούσαν. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

Συγγραφέας: Rafik Schami
Μετάφραση: Ιάκωβος Κοπερτί
Σελίδες: 540


Ο Ραφίκ Σάμι γεννήθηκε στη Δαμασκό το 1946 και από το 1971 ζει στη Γερμανία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα περίπου γλώσσες και έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Από το 2002 είναι μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα έργα «Η Νοσταλγία του Χελιδονιού», «Πώς εξανέμισα το Φόβο του Πατέρα για τους Ξένους», «Ο καμηλιέρης της Χαϊδελβέργης», «Με τη Δαμασκό στην καρδιά και το βλέμμα στη Γερμανία» (Παρατηρήσεις ενός Σύριου Γερμανού), «Η σκοτεινή πλευρά της αγάπης».

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΣΕ Ο ΠΕΤΡΟΣ Χ. ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ  2/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου